Σάββατο 6 Ιουνίου 2015



Οι θλίψεις που δοκιμάζουμε καθημερινά στη ζωή μας είναι πάρα πολλές. Εκείνος που γνωρίζει την ωφέλεια τους δεν απελπίζεται. Γνωρίζει πολύ καλά ότι τον οδηγούν στο φόβο του Θεού. Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από μια ψυχή που με επίγνωση θλίβεται- επειδή υπομένει αυτήν την κατάσταση, θα κληρονομήσει την υπέρτατη χαρά, τονίζει ο άγιος Συμεών. Ο άπ. Παύλος θεωρούσε τις θλίψεις και τους πειρα­σμούς αναπόσπαστο στοιχείο του βίου του, «ἐν παντί θλιβόμενοι», γράφει, «ἀλλ' οὐ στενοχωρούμενοι» (Β' Κορ. 4,8).Τα καλύτερα παραδείγματα ανθρώπων που δοκιμάσθηκαν μέσα στο καμίνι των θλίψεων, είναι οι μάρτυρες της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Είναι «τά τῆς εὐσεβείας ἀρχέτυπα».
Ό άγιος Ισαάκ ό Σύρος γράφει πως μάρτυρες δεν είναι μόνον εκείνοι που έδωσαν το αίμα τους για το Χριστό, αλλά και κείνοι που υπέφεραν για την τήρηση των εντολών του. Στην καταλυτική κοινωνία που ζούμε, ο λόγος αυτός του μεγάλου ασκητή είναι ακατανόητος. Όλα τα προγράμματα του παρόντος και του μέλλοντος κόσμου είναι δηλη­τηριασμένα από την αλόγιστη βουλιμία της απόλαυσης και του εύκολου κέρδους. Χρειάζεται μεγάλη τόλμη και απαιτεί γερές θυσίες η εφαρμογή των εντολών του Χριστού.
Εάν για τα παρόντα και πρόσκαιρα πολλοί άνθρωποι με όλη τους τη ψυχή αγωνίζονται, θλίβονται και στενοχωριούνται χωρίς μάλιστα και πολλές φορές να τα απολαύσουν, εμείς ας θυσιάσουμε τη ζωή μας «ὑπέρ τοῦ βασιλέως τῶν βασιλευόντων καί κυρίου τῶν κυριευόντων καί κτιστού καί ἐξουσιαστοῦ τῶν ἁπάντων». Όλα τα παθήματα του παρόντος κόσμου δεν συγκρίνονται μπροστά στη χάρη του Θε­ού. Ας παραδειγματιστούμε από τους μάρτυρες της πίστεώς μας. «Λαμπροί φανώμεν ἐπί τῶν σκαμμάτων», ας φανούμε γεν­ναίοι στον αγώνα.
Μητροπ. Εδέσσης Ιωήλ, Ο επιούσιος Άρτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου